top of page

Europan 1994: At Home in The City, ontwerp voor wonen in de Europese stad

1994

Voor: Roos Wiggers, NAi (Nederlands Architectuurinstituut), Europan

10 steden, 52 locaties, 2000 inzendingen. Het tentoonstellingsplan is gebouwd op het begrip 'grenzen'. Grenzen tussen binnen en buiten, openbaar en privé. Steden zijn overdreven georganiseerd en overbepaald, elke ruimte heeft zijn eigen eigendom en bestemming. ‘Werk hier!’ ‘Dans daar!’ ‘Dit is van mij!’ Grenzen die zelden ter sprake komen. Die grenzen komen tot uiting in een labyrintische plattegrond verdeeld door deuren, hekken, verkeerslichten, elk verbonden met thema's. De 52 Europese locaties zijn naar thematisering in 8 clusters ingedeeld, gelegen in een denkbeeldige stad. De clusters zijn verbonden door paden naar de periferie van de tentoonstellingsruimte waar de 100 prijswinnaars worden gepresenteerd.
Europan is een tweejaarlijkse wedstrijd voor jonge architecten onder de 40 jaar om innovatieve huisvestingsprojecten te ontwerpen voor locaties in heel Europa. De wedstrijd moedigt architecten aan om in te spelen op sociale en economische veranderingen die plaatsvinden in steden en biedt de mogelijkheid tot intercultureel leren en netwerken voor de betrokken architecten en projectontwikkelaars.

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is een Nederlands architectuurinstituut in Rotterdam. Het NAi bezit een van 's werelds grootste architectuurcollecties, heeft een bibliotheek met meer dan 30.000 boeken en een museum met 3 tentoonstellingszalen.

bottom of page