top of page

Hier komen de Friesjes!

2009

Fries Museum, Leeuwarden
Herinrichting tijdelijk Fries Museum in de kanselarij

Concept: doorbreken van de museale presentatie en ordening door schaalverschil.
Grote waardes worden zichtbaar door kleine figuurtjes...... ‘de Friesjes’, zij vertellen het verhaal en begeleiden het publiek door het Fries Museum.

1. Hoofdtentoonstelling Grutte Pier
2. Huisstijl en communicatie toolkit
3. Educatie eiland
4. Bewegwijzering in gehele gebouw
5. Herinrichting entree, winkel, museum café en tentoonstellingszalen.
Introductie vitrinekasten, klassiek opgesteld tegen de wanden. De kasten zijn bijna leeg, her en der staat nog een voorwerp. Je ziet aan de verkleuringen op de viltenplanken wat er gelegen heeft. De tekstbordjes met alle feitelijkheden over het “verdwenen” object hangen er nog. Dat roept vragen op!

In de grote zaal: midden in de ruimte liggen op resten van sokkels en in opengebroken vitrines de verdwenen objecten, open en bloot. Wat hoor ik toch? Een activiteit van jewelste! Overal slepen en sjouwen kleine ‘Friesjes’ met de verdwenen objecten.
Ze bouwen scènes en spelen complete verhalen na! De objecten moeten weer tot leven worden geroepen, alle aandacht is gericht op de objecten en hun bijzondere waarde Op en rond de objecten spelen de Friesjes vol enthousiasme de verhalen en mythes uit de Friese geschiedenis na.

De objecten worden net zo groot als de mythes, belangrijke details van het object worden door de maat van de Friesjes zichtbaar. Zij geven de objecten hun waarde en betekenis van toen, voor het nu, terug.

bottom of page