William van Oranje, Restaurantie Monumentaal Graf

1995

Exhibition, Nieuwe Kerk, Delft
For: Frits Scholten, Rijksmuseum, Rijksgebouwendienst (The Government Buildings Agency

De opstelling geeft het publiek de gelegenheid om het vijf jaar durende restauratieproces te volgen, en dient tevens ter afscherming van de restaurateurs. De kenmerkende vormen van het grafmonument worden vertaald in een twee dimensionaal ‘glas in lood’ hekwerk. Frontaal worden hekken geplaatst die het echte grafmonument omsluiten.

Bij iedere fase van afbouw en opbouw worden de witte glasdelen in het hekwerk vervangen door gekleurd glas. Zo krijgt het glas in lood ook een functie waardoor het verloop van de werkzaamheden zichtbaar wordt.


The monumental grave of William of Orange, The Netherlands foremost historic figure, needed thorough restauration. The process would take 5 years. In order to allow for the restorers to do their work, and to facilitate the visitors to follow the restauration process a structure is designed that followed the ’gestalt’ of the monument and translated it into a ’monumental stained glass window fence’. During the progress of the restauration the color of the glassed changes from opaque white to a transparant red blue or green, emphasizing the different stages.